Gebruiksaanwijzingen plantaardig geverfde producten

Van oudsher werd de wol al geverfd in allerlei mooie kleuren, pas in de vorige eeuw werden er synthetische kleurstoffen gebruikt omdat dit goedkoper en makkelijker te produceren was, tevens zijn synthetische kleurstoffen meer kleur-, en licht-vast.

Kleurvastheid

Verfstoffen/planten die ik gebruik werden in de historie veel gebruikt en hebben bewezen goed kleurvast te zijn, ondanks dat kan het toch voorkomen dat de kleuren in de loop van de tijd iets veranderen, vooral geel is hier gevoeliger voor dan de andere kleuren. Leg daaom de wol niet  langdurig in het felle zonlicht. 

 

Was voorschriften

Wollen garens

De wollen garens mogen gewassen worden met wolwasmiddel het liefst op de hand. Ondanks dat we alles zorgvuldig uitspoelen kan het zijn dat de kleuren nog iets na bloeden. Droog de wol binnen en niet buiten in de zon.

Zijdensjaals

De slaals kunnen het beste gewassen worden op de hand in koud water evt. met een beetje wolwasmiddel, gebruik een wasmiddel zonder lanoline. Droog de sjaals niet buiten in de zon, maar binnen. 

 

Gebruik van azijn 

Gebruik liever geen azijn om de wol in te spoelen want dit kan de kleur beinvloeden. Ik gebruik soms azijn en amonia om de kleuren te beinvloeden en door de wol in azijn te leggen kan dit ongedaan gemaakt worden. 

 

 

 

 

Sorteer op
© 2019 - 2024 Speerbijter | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel